Услід за музикою і романтикою

Зовсім скоро (за якийсь там рік з хвостиком) після народження поблизу Варшави маленького поляка Фредеріка Шопена – десь на Австро-Угорщині побачив світ маленький угорець Ференц Ліст. Обидва хлопчики з дитинства проявляли талант до музики, і згодом стали видатними музикантами свого часу – композиторами, піаністами, педагогами і… романтиками. І не тільки у музиці.
 

1847-го, коли молодий, геніальний і повний сил Ференц Ліст під час гастролей українськими містами (саме тоді він дав два блискучих концерти у Маленькому Парижі — Чернівцях!) знайомиться з коханням усього свого життя Кароліною Вітгенштейн – молодий, геніальний і підточений хворобою Фредерік Шопен розлучається з коханням усього свого життя Жорж Санд і починає будувати плани покинути Великий Париж…

І попри те, що Ліст живе довго і щасливо, а Шопен помирає передчасно – музика обох і пам’ять про обох пережила їх у віках. Вони різні, але в чомусь їхні долі таки подібні. Навіть через століття після відходу у кращий світ вони наче наздоганяють одне одного у формах вияву людської пам’яті.
 

До 200-ліття від дня народження Шопена у Варшаві встановили 14 «лавочок Шопена». Це чорні гранітні лавиці, на поверхні яких вигравіюваний туристичний маршрут місцями, які у Варшаві пов’язані з Фредеріком, і є спеціальна кнопка, натиснувши яку, насолоджуєшся його музикою упродовж 30 секунд.
 

До якоїсь геть не круглої, але від того не менш визначної дати виступу Ліста у Чернівцях, тут встановили йому музичний пам’ятник: стелу у вигляді гранітного чорного роялю з клавішами з білого каменю і маленькою фігуркою композитора на вершині композиції. На «лістівському роялі», як і на «шопенівських лавицях» також є спеціальна клавіша, натиснувши на яку, викликаєш чудесну мелодію.
 

З 1959-го року у Варшаві щороку відбуваються літні шопенівські концерти. Щонеділі талановиті піаністи в парку Королівські Лазєнки, біля пам’ятника Шопенові виконують відомі твори композитора. Щороку концерти привертають увагу понад 80 тисяч слухачів – як варшав’ян, так і гостей польської столиці.  
 

Коли ж лістівських концертів очікувати у Чернівцях? ;)

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте