Над кєм смєйотєсь...

Оце випало мені днями мандрувати громадським транспортом далекого сполучення. І їхала поруч пані. Вчителька. Навіть, як я зрозуміла, завучка. Завучка цілий вечір телефонувала колегам. Поміж ввічливими загальними запитаннями про справи, повідомляла, що у неділю треба обов'язково прийти відсвяткувати річницю Буковинського віча. А до п'ятниці — розписатися у складеному в школі списку про присутність. Говорила так, як тільки вчителі вміють — начебто м'яко, але на тому кінці дроту чудово розуміли, що прийти мусять. Або заміну собі знайти. 25 людей від колективу має бути, повідомляла кожному завучка. «Ну розумієте — то таке свято, що треба»,  - додавала вона багатозначно. І уточнювала: "Євроінтеграція".

Спочатку хотілося, переінакшивши гоголівського Городничого з його «Над кем смеётесь? Над собой смеётесь!», вигукнути до влади: «Кого дурите? Себе ж дурите!» Обманюєте не нас, а себе, коли «скликаєте» «віче» «з ініціативи 100 громадських організацій» (кожне слово в лапках, бо кожне — з іронією). Але потім подумала, що поки ми — вчителі, лікарі, пенсіонери, «громадські організації» — будемо вдавати, що віримо тим, хто вдає, що каже правду — доти й матимемо те, що маємо. Ходитимемо «на заходи» по списку і «виявлятимемо волю» до того, до чого скажуть очільники.

29 коментарів

Михайло Шморгун
Що має Віче спільного з Євроінтеграцією? — нічого!
Що місцеве чиновництво зробило для євроінтеграції? — нічого!
Чому поєднуючи два «нічого» має получитись щось?
Віче — це повна дурня. Карнавал під час чуми.
Їм, цим учителям, уже другий місяць зарплату придержують, а вони досі грають «клоунами у пі.арасів»…
Не жалко їх. Вони вибрали рабство. Це їх свідомий вибір
Максим Пансик
І взагалі лінчувати цих вчителів треба — це ж вони винні у всіх смертних гріхах, суспільних негараздах і особистих проблемах кожного.
Віктор Довганич
У Вас часом, мама не вчителька, пане Максиме? А тезу Вашу, іронічну, підтримую. Бажано всіх у цій країні лінчувати, ну крім опозиції, зрозуміло.
Максим Пансик
Пане Віктор, я працюю педагогічним працівником — практичним психологом. Якщо всіх, то всіх. Без вийнятку.
Михайло Шморгун
Педагогічний працівник… Це круто…
Лінчувати вчителів — це Ти запропонував… Я просто пошанував вибір (деяких) учителів. Свідомий вибір компромісу з совістю…
Максим Пансик
Дякую за уточнення Михайле. «Деяких» — пасувало б до твого першого коменту цього посту. Деяких учителів, лікарів, бюджетних працівників, держслужбовців низьких рангів, рядових працівників приватної сфери — десь так половина народу України набереться, якщо не більше. Народу, який свідомо обрав рабство…
Михайло Шморгун
Максим. Тут питання не образ чи щечогось. Тут питання скоріше у тому, що речі своїми іменами треба називати.
Болото або стане річкою, або удобрєнієм…
Максим Пансик
Множинна констатація хвороби не лікує її, навіть гірше.
Михайло Шморгун
Учителі, які фальшували вибори. Лікарі, які не вміють лікувати людей. Чиновники, які за декілька гривень готові підписати будь-яку корупційну бумажку… Саме ці люди є каркасом нинішнйої влади. Саме вони є головними зрадниками держави. Саме вони заслуговують на «місце коло параші» разом з нинішніми очільниками!
Звичайно — їх кількість не є великою. Але такі ми вже люди, що судимо про стадо за дією «паршивих овець». І не треба їх виправдовувати Максим… це їх вибір і вони заслужили їсти своє ж гі.но…
Максим Пансик
З особистого досвіду — описані тобою кадри гарно пристосовуються за будь-якої влади — високий рівень адаптації і розвинений до «безобразія» інстинкт виживання, ба навіть гарного життя. Висновок, створити умови щоб довелось пристосовуватись до нової реальності. Питання — як? Відкрите.
Михайло Шморгун
Усвідомити, що вони винні і забезпечити їх публічне покарання законними методами…
Сергій Янушевський
Ну все я — раб…
Святослав Вишинський
У Чернівецькому університеті теж звітували про присутність на «народному» віче?
Сергій Янушевський
Думаю коментарі зайві.

Фото Антон Бурачек
Святослав Вишинський
Сюжет Олени Крохмаль про невиплату зарплатні викладачам ЧНУ у програмі «Теми дня» на каналі ТВА від 7 листопада (3:05 хв.). Журналісти дивуються, чому професура мовчить і не протестує. «Ректор ЧНУ списує все на інтелігентність та терплячість» (sic).


Теми дня ТВА від 07.11.2013 | Чернівці | ВКадрі — відео каталог
Олексій Пономаренко
А мені сподобався сюжет про комуняк. Особливо вью священника про те що Ісус Христос теж був комуністом… Долоняобличчя))))
Віктор Довганич
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=614392588620182&set=a.320279488031495.78270.100001483397553&type=1
Олексій Пономаренко
Ну заходи по записам то наслєдствєнность від совка ще. В усі часи і неньки так було не залежно від тих хто сидів у владних кабінетах. Виключення хіба що помаранчева революція, там вийшли дійсно за ідею, без попередніх записів.
Святослав Вишинський
Дуже «критичний» репортаж Інтернет-каналу «Чернівці TV»:


Буковинське віче зібрало у Чернівцях 15 тисяч людей | Чернівці | ВКадрі — відео каталог

Як видно, вересневе оновлення колективу на журналістів з ТРК «Буковина» вже «освіжило» наповнення «каналу Інтернет-мовлення» (sic).
Михайло Шморгун
покращення інтернет-каналу — «наліцо»! Ура!
Михайло Шморгун
От у мене таке питання риторичне… А якщо пахан Юлю не випустить і відповідно європейські хруні угоду не підпишуть? Як будуть виглядати ці 10 тис буковинців?
Історія повториться, як фарс…
Я просто памятаю чим завершилося 1 віче 1918 року, я памятаю чим завершилося 2 віче (присвячине помаранчевій революції) і третє вічє імені «невідомих учителів і бюджетників» також може цим же закінчитись…
Карма!
Попомніть мої слова…
Олексій Пономаренко
А ти думаєш, що всі 10 тисяч цим переймаються? Думаєш спати не будуть? Пропаде апетит? Можливо хтось за них гроші для родини почне заробляти, поки вони у відчаї думатимуть: як же так ми виходили дарма у неділю на віче?
Ці 10 тисяч вийшли тому що їм цікаво вже сьогодні не втратити роботу, працювати аби прокормити сім«ю, а буде там асоціація, не буде, питання другорядне для більшості.Не буде, все залишиться як було, коби не гірше, як кажуть на Буковині. Буде, щось стане краще, чудово.
Михайло Шморгун
пафосне дійство привело до чого?
Відповідь — до нічого! Все вирішує пахан. А 10 тис. буковинців він мав на увазі…
Думаю їм ще раз варто нагадати, що ходити на мітинги влади — це себе не поважати. А бути наївним дураком і не розуміти, що їх розводять і внаглу підмінюють поняття — це колективний діагноз… Пансик (Максим Михайлович), як мені ще називати цих учителів-бюджетників? Вони або раби, що виживають, або дурні що не розуміють…
Висновок — треба робити закордонний і у-----ти.
Олексій Пономаренко
А коли вирішував народ щось? Під час помаранчевої революції? Ну-ну.
Міша, не всі можуть плюнути на роботу на якій вони отримують за день більше ніж за рік, заради гармонії з собою… Їм потрібно кормити дітей, і поміть, не завтра, а вже сьогодні. То що ти пропонуєш їм? Я думаю коли діти просять їсти ти багато через що переступиш, і через повагу до себе, і через інше…
Думаю більшість прекрасно все розуміє, але є ньюанси.
Михайло Шморгун
Я відмовляюсь розуміти ці твої слова. при всій повазі…
Брехня, угодовство, відсутність розуміння ситуації — все це погано. Є хороші речі — є погані. Ці речі — погані…
Олексій Пономаренко
Є просто лірика, а є реалії сьогодення. Я теж багато чого не розумію, і не хочу розуміти, але тим не менш…
Михайло Шморгун
Реалії жахливі. І речі треба називати своїми іменами.
Сергій Воронцов
Міша в омріяній Європі те ж мало хто, що розуміє. Просто дещо інше відсоткове співвідношення, тих хто щось тямить, із тими, хто — ні. І інші забобони у них. Більш корисні, судячи з усього. Тут двадцять років про те, що було у сорокових сперечаємося з піною на вустах, а мали б за трудове законодавство. і створення профспілок Тому що головна проблема — ганебне становище найманого працівника. Питання соціальних гарантій, адекватної освіти. А тут історичні дебати ведуться двадцять років. Ну не хочуть люди отримувати зарплати, мати права, що вже тут зробиш. Хабарі беруть, по заробітках тиняються, зади підтирають і вважають, що так легше. І їм не до цього.
Михайло Шморгун
Європа мене, пане Сергію, якраз якнайменше цікавить.Вони лицеміри ще ті… Від приєднання-підписання зображення в дзеркалі не зміниться. Як співав один — «на еранє окна, сказка с нісчастлівим концом».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте