Урок толерантності

Днями йшла повз поліклініку на вул. Шкільній і побачила, як звідти виходила людина з особливими потребами. Інвалід-візочник, доступно кажучи. Ну як виходила… Виносили її, звісно. Разом з візком. Бо ж такий лікувальний заклад, як поліклініка, не пристосований для відвідування людьми з особливими потребами. Туди ж, очевидно, лише здорові, з необмеженими фізичними можливостями ходять. 
Але я не про те.
А виносили цю жінку два студенти. Ну чи інтерни. Мабуть, практику проходили в поліклініці. Молоді такі, дужі, усміхнені, в білих халатах. Один — чорношкірий, а другий — яскравий азіат. Іноземні студенти. 
І якось виникло питання в голові. А де були в цей час українські студенти-медики? Чи навіть не студенти, а просто медики з цієї поліклініки? Чому лише іноземцям спало на думку допомогти цій жінці на візку?
Прискіпуюсь, звісно. Мабуть, то був випадковий збіг. Та все одно за українців прикро.  

23 коментарі

Ігор Гамаль
Толерастія головного мозку детектед…
Ігор Гамаль
Українець, який може і хоче підняти державу з колін, побачивши тих лікарів подумав би про те, чому вони займають робочі місця українців? Чи в нас вже всі українці працевлаштовані? Українець — раб, в свою чергу, буде шукати чим вони крутіші за українців.
Георгій Вдовиченко
Заявляючи таке пам'ятайте, що мільйони українців закордоном теж «займають чужі робочі місця»!
Святослав Вишинський
Звісно. Ви думали, українці там підіймають економіку і пенсійні фонди зарубіжних країн? Їх експлуатують і вони експлуатують. Ніякої колективної відповідальності.
Ігор Гамаль
А так і є насправді.
Олег Тудан
Именно так и поступают украинцы, которые хотят поднять страну с колен — делают крайними приезжих, желательно другого цвета кожи, другой национальности.

И кстати, интернатура — это часть обучения, а не трудоустройство.
Галина Маслак
Повністю згодна. І іноземці в університетах приносять країні гроші. Багато грошей. Вони платять набагато більше, ніж українці. І ви ще не задоволені. До речі, у той час, як іноземці допомагають українцям в лікарні, українці гвалтують своїх же людей. Але іноземці погані, українці хороші. Міліція Врадіївки форевер! Гарний приклад істинного українця. Коли я вчилася в медичному, у іноземців були найкращі результати за тести в інституті. А деякі українці не знали, де серце і печінка. Вони будуть гарними лікарями?
Галина Маслак
Може, пора б уже судити не по нації, а по окремих людях? До того ж, я не розумію такого сліпого патріотизму. В Україні процвітає ВІЛ, алкоголь, насилля… І самих же українців все влаштовує. Я не бачу, чим пишатися. Що, нема більше проблем, крім іноземців? Азіати винні, що українці тікають за кордон? Може, українці просто не вміють працювати? І бути відповідальними за свою країну. Розбудовувати свою країну тут і зараз важливіше, ніж казати, що іноземці погані. Спробуйте хоча б довести, що українці кращі. Араби — зло, але в Туреччині революція. А українці класні і просто люблять, коли їх гвалтують. Більшість людей навіть не знає про Врадаївку. Ну правда, нащо їм це? Європа ж чекає.
Ігор Гамаль
Ви самі ж суперечите собі у Вашому коментарі. Починаєте про те, що «судити не по нації», а закінчуєте обуренням "Європа ж чекає". А яка тоді Вам різниця де живуть/працюють українці, якщо ви не хочете «судити по нації»?
Святослав Вишинський
У Туреччині проживають турки — народ тюркської групи, тоді як араби — семіти. Апологети толерантності забувають, що ввічливі студенти, яких вони звикли наділяти европейською культурою поведінки, прибувають до нас із країн, де тисячоліттями панують інші закони.

«С начала массовых беспорядков в Египте на „горячую линию“ для жертв сексуального насилия с площади Тахрир поступило более 90 звонков. Правозащитникам каждый раз приходилось буквально отбивать женщин у толпы насильников. Газета Huffington Post пишет, что добровольцам Центра помощи жертвам сексуального насилия приходилось за последние четыре дня 31 раз выезжать на площадь Тахрир, чтобы помочь эвакуировать женщин, подвергшихся сексуальной агрессии.

Правозащитники говорят о том, что женщин избивают железными прутьями, палками, насилуют, приставив к горлу нож. Их сознательно травмируют, используя для изнасилования различные предметы. В частности, одной из пострадавших потребовалась срочная гинекологическая операция. По мнению Джо Сторка, представителя международной правозащитной организации Human Rights Watch на Ближнем Востоке, эта волна сексуального насилия направлена на то, чтобы исключить египетских женщин из общественной жизни.

30 июня египетская правозащитница Дина Закария сообщила на своей странице в Facebook о том, что на площади Тахрир изнасилована журналистка из Голландии. Она тогда же обратилась к женщинам, участвующим в митинге оппозиции, с просьбой соблюдать осторожность и избегать общения с незнакомыми мужчинами. В июне 2012 года в день президентских выборов на площади Тахрир была изнасилована Наташа Смит, 22-летняя журналистка из Великобритании. Весной 2011 года избиениям и сексуальным издевательствам была подвергнута военный корреспондент американского телеканала SBC Лара Логан.

В ноябре 2010 года группа подростков напала на журналистку французского телеканала France 3 Каролин Синз и ее оператора Салаха Аграби, которые вели съемки для передачи „Enquêtes et reportages“ (»Расследования и репортажи"). Нападавшие, которым было 14-15 лет, избили оператора и журналистку, и уволокли их на площадь Тахрир, где к подросткам присоединились взрослые мужчины… <...> Незадолго до того еще одна журналистка подверглась сексуальному насилию в районе площади Тахрир. Жертвой полицейского произвола стала американка египетского происхождения 44-летняя Мона Аль-Тахауи..."

(«На площади Тахрир за четыре дня изнасилованы 90 женщин», «NewsRu», 3 июля 2013)

У порівнянні з «кривавою народною вакханалією» на Майдані Незалежності у 2004 р., можна сказати, «дрібниці». А втім: у 2013 р. на площі Тахрір мітингували противники ісламістів — своєрідні єгипетські «реформатори», що виступають за лібералізацію і демократизацію країни. З усією наочністю.
Ігор Гамаль
«До речі, у той час, як іноземці допомагають українцям в лікарні, українці гвалтують своїх же людей.»

Тобто, за кордоном випадків згвалтування не зафіксовано? Чи там теж «наші» постарались? І чого Вас так обурює «гвалтують своїх же людей»? Чужих можна?

І причому тут Врадіївка? І чому це приклад "істинного" українця, що за ярлики такі? І чому ви порівнюєте кращих іноземних студентів з гіршими українськими?

Вибачте, але Ваш коментар — дешеве маніпулювання.
Святослав Вишинський
Дійсно: гроші як національна ідея. Такими темпами не дивно, що можна продати і Крим, і авіаносці, і підняти олігархію на державні стяги. Українці не протестують, коли іноземні студенти в Україні проживають у суттєво кращих умовах у гуртожитках, а вся політика медичних університетів спрямована на задоволення їхніх потреб, покривання конфліктів і т.д. Цим навіть пишатимуться: адже барин платить гроші. А українські студенти переживають «покращення».

І без ілюзій: у Чернівцях конфлікти траплятись неодноразово, і далеко не завжди ініціаторами були українці. Я знаю випадки, коли на моїх знайомих тут нападали представники «толерантних» рас і національностей, котрі навчаються або роблять вигляд, що навчаються в БДМУ. Не буду повторювати відомі інциденти, коли студенти-медики з арабських країн «підрізали» в Івано-Франківську таксистів, африканські «академтуристи» ловолись на торгівлі наркотиками у Львові, а в Тернополі в одному з барів вхід для українців був обмежений виключно для осіб жіночої статі, про що було немало галасу в місцевих газетах.

Це не значить, що українці бездоганні і що в нас немає проблем, чи що всі проблеми стосуються виключно іноземців. Але це означає, що слід знімати рожеві окуляри толерантності і не пропагувати речі, котрі не мають нічого спільного з реальністю. Конфліктів інтересів немає лишень у тих, у кого немає інтересів.
Михайло Шморгун
Які гроші? Якій країні?
Хабарникам від освіти на новий будинок? А Тобі взагалі Галина можу сказати пічальну річ… От Ти піднімала проблеми свого гуртожитку, а у іноземців цих проблем нема(або вірніше сказати — набагато менше). У них є тєлєк, у них нормальні і прибрані «хати», до них ставляться з повагою. За те, за що українського студента виганяють нах.й, іноземного навіть не карають, посилаючись на «культурнні особливості» і є ще багато інших моментів про які я толєрантно умолчу… А все через те, що вони платять гроші і їх хабарі більші за Ваші (умовно Ваші, без конкретної привязки до Твоєї персони). Тому їм комфортно у гуртожитках, а до наших студентів ставляться, як до бидла. І національні мутки тут ніпрічьом. Вони просто здатні заплатити більше і цією податтю продовжити шикарне життя невеликій когорті ділків від науки та освіти…
Ігор Гамаль
Звісно ні. Ми будемо рахувати всіх українців безсердечними уродами. Хтось колись обов'язково приїде до нас з-за кордону і побудує нам країну. А краще за все, щоб він був іншого кольору шкіри і національності. Я вірно зрозумів ідею?
Галина Маслак
Я не закликаю поклонятися іноземцям, створювати для них кращі умови, зневажати українців і так далі. Я просто хочу показати, що всьому є межа. І толерантності теж. Я знаю, що часто в університетах для іноземців кращі умови, але не завжди. Я не кажу, що це добре. Навпаки хочу, щоб були рівні умови. Я не кажу жити тут їм постійно. В Україні мають панувати українці. Але іноземці можуть вчитись. Якщо вони не цілують традиції і закони Україні, треба з цим щось робити. Можливо, робити закони суворіші. Я теж хочу поїхати за кордон па навчання, набратися досвіду і потім взяти все найкраще і повернутись додому. Я хочу працювати на благо своєї країни. Якщо іноземці їдуть сюди з цією ж метою, я повністю їх підтримую. Вони так масово їдуть сюди і потім лишаються, бо це дозволено. Тому треба зробити закони, які дозволяють вчитись, але ускладнюють або забороняють постійно жити. Я не кажу терпіти, якщо іноземці стануть вважати себе тут господарями. Але треба перестати думати, що всі, хто їде в Україну, мріють вбити українців і захопити владу. Може, деякі просто хочуть вчитись? Усе почалось з того, що двоє іноземців допомогли у лікарні зробили зло, бо вони займають наші робочі місця. Якщо мої ідеї не розумні, то подумайте, чи розумна ця?
Ігор Гамаль
Але треба перестати думати, що всі, хто їде в Україну, мріють вбити українців і захопити владу

Де в моїх словах Ви знайшли такі думки? Це явно надумано.

Я тільки сказав, що українець-раб буде завжди принижувати «своїх».

В цій статті явно робиться крен, що українці не здатні допомогти інваліду. Але це не правда, це чистої води маніпуляція на базі одного прикладу. Це те саме, що зробити зворотній приклад: «Бачив, як українські студенти допомагають інваліду, а от чорношкірих чи азіатів не бачив, всьо, значить вони всі безсердечні уроди!» Виходить так?

Коли француз почує чи побачить що-небудь талановите французьке, то розкаже про це тисячі своїх знайомих, вони будуть довго це обговорювати. Коли українець почує що-небудь талановите українське, то поховає це в собі, а заразом і майбутнє власної культури. Ми не обговорюємо ніколи, не захоплюємося. Шевченко отримав шанс в Україні як модний петербурзький художник, до цього ніяких шансів не було. Коли Довженка оцінили в Москві, у світі, то тільки тоді ми зрозуміли, що в нас був геніальний кінематографіст. Нам наплювати на своїх. Потрібно почати вишуковувати і захоплюватися, підтримувати своїх. Давайте будемо публікою. Ми не можемо щось зробити, бо немає грошей і сил, але ж аплодувати можемо всі, тож давайте гучно аплодувати. Д.Корчинський(с)

Ось тому французи і живуть в 100500 краще ніж ми. Бо вони це збудували самі ж собі. А чи здатні на це українці?
Галина Маслак
От саме з цим дописом я згодна. Мені нема чого заперечити.
Маріанна Антонюк
Шановний Ігоре. Для початку відчуйте різницю між «блогом» і «статтею». Стаття будується на розкритті та аналізі проблеми. Як Ви могли помітити, ні розкриття, ні аналізу в моєму дописі немає. Це блог, «мережевий журнал чи щоденник подій». «Для блогів характерні короткі записи тимчасової значущості», — каже нам Вікіпедія :) Статті я пишу інакше, відповідно до журналістських стандартів (принаймні, намагаюся), і з моїми статтями можна ознайомитися на інших ресурсах.
Щодо цитати з Корчинського. Гарна цитати. Тільки ж чи сам Корчинський багато своїх вишукав, захопився і підтримав? Його майстерна провокативність не робить його моральним авторитетом з цих питань.
Ну і Ваше останнє речення. Браво. Нарешті в результаті гарячої дискусії ми прийшли до того, що я й хотіла сказати своїм постом: а чи здатні на це українці?
Ігор Гамаль
Причому тут формат допису? Ви робите висновки про націю опираючись на один дуже сумнівний факт. Ви не знаєте хто був ініціатором допомогти. Ви не можете знати, чи в лікарні взагалі були українські студенти, для того щоб робити такі фатальні висновки.

Але ви з легкістю маніпулюєте цим фактом.
Маріанна Антонюк
це Ви з легкістю маніпулюєте моїми словами, роблячи власні висновки і приписуючи їх мені. Але оскільки Ви з цим не хочете погодитися, то в цьому напрямку дискусію можна вважати вичерпаною.
Маріанна Антонюк
це до кого запитання? Якщо до мене — то ні, невірно. Це винятково Ваші домисли.
Ігор Гамаль
Біля вкладених коментарів є стрілочка "↑", яка вказує на який коментар ця відповідь.

В даному випадку я відповів на коментар «Олег Тудан 25 липня 2013, 21:53»
Маріанна Антонюк
ок, розташування коментарів ввело мене в оману.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте