Різдво без президента


Подруга розповіла, що вперше в житті святкувала Новий рік… у церкві. Громада вірян – з родинами і дітьми – зібралася в невеличкій чернівецькій церковці. Об 11-й вечора розпочалася Служба Божа, за десять хвилин до півночі всі вийшли на церковне подвір’я і слухали передноворічну тишу, подумки підсумовували рік, молилися за майбутнє. Потім було і гаряче вино з бочки, і феєрверки, якими керував священик, і добрі мультики для дітлахів у теплій церкві, і піднесеність моменту, і надання загалом умовному святу певного обрамлення духовності. Громада відчула єдність і навіть родинність, свободу від стереотипів на кшталт застілля-шампанське-олів’є-шуба. І головне – серед них був Бог і не було Гаранта, який нічого не гарантує…
Різдво, на відміну від Нового року, свято не умовне. Хай буде живий Господь, а нетелевізійний гарант з вашими родинами, які зберуться за Святою Вечерею.

21 коментар

Остап Ножак
«феєрверки, якими керував священик»… а я все шукаю золотої середини:)
У кожного свої пріоритети. Те, як Ви описали (як подруга Вам описала) — варте дуже схвальної оцінки!
Тодар Лахвіч
я все думаю, феєрверки, якими керував священик…
добре чи зле?
виходить якось штучне… так мене зається на початок принаймні.
Але мабуть я помиляюся?
Коли це подобається та єднує людей (У церкві! а не десь на пляци)… мабуть це й добре. Просто для мене це трохи незвичайно)))
Треба подумати
Коли серед громади «був Бог і не було гаранта, який нічого не гарантує… » и коли справді так було…
то це мабуть й добре.
Але чи було так? Це ж розповідь подругі…
Остап Ножак
Мені це видається цілком нормальним. Бо є ж люди, котрі ходять до церкви частіше, ніж щонеділі. Для них такий спосіб зустріти новий рік — як масло до каші!
Мене тільки турбує (ледь-ледь), чи відчули ту божу присутність звичайні люди? Чи змогли вони для себе ствердно відповісти на запитання «чи вдало я зустрів/зустріла Новий рік7», вкладаючи в запитання не подієвий сенс, а духовний.
Тодар Лахвіч
так, мабуть, це розвіток надалі. И тому добре)
У Германіі, коли згадую, в церкві діти завжди сідали за столикі і щось робили циікаве: малювали, їли мандаринкі)))) Й це було теж новим для мене. Й я вважаю це було добре, дітам було краще!!!
тако ж із феєрверкамі! Діти люблять це!!!
Я просто з дитинства боюся (дуже боюся) феєрверків))))
Маріанна Антонюк
хм, кілька людей задумалися над «феєрверками, якими керував священик», але не «спіткнулися» об «гаряче вино з бочки» :))))))))))))
дуже показово як для стереотипів щодо церкви в нашому суспільстві:)
Остап Ножак
гарячим вином можна лікуватися)))))) люди померзли, поки дивилися на тії салюти.
а феєрверки — це вже марнотратство (гріх!, за християнською концепцією)
Тодар Лахвіч
«гарячим вином можна лікуватися)))))) люди померзли, поки дивилися на тії салюти»
!!!
Андрій Гамаль
а я приєднався до молодіжної ініціативи: Новий рік без Януковича, ВИРУБИ ЙОГО, Не слухай новорічне привітання Януковича!
www.facebook.com/event.php?eid=186030431413369
www.youtube.com/watch?v=m7thYQ1XE6Y
dij.com.ua/
це звичайно наївно та безглуздо але все ж таки дає уяву про вільне волевиявлення прогресивних українців ))… а чим далі тим більше!
Маріанна Антонюк
На щастя, цього року ще знайшлися канали, які не демонстрували привітання президента за мить до НР. Не впевнена, що наступного разу буде так. Залишиться вимкнути телевізор зовсім (це не страшно — все одно лиш російську попсу можна почути), головне аби з нету президент не почав зненацька вигулькувати на монітори компів, бо за таких умов в реалі точно вже від нього не сховаєшся…
Святослав Вишинський
Президент є функцією, а не особою. Не слід змішувати несприйняття конкретної персони — та посади, яку вона обіймає відповідно до українського законодавства. Телеканали також становлять функцію массового інформування та орієнтуються в даній ситуації першочергово на посаду. Закони суспільного життя механічні.
Маріанна Антонюк
а я, до речі, саме про посаду, а не про персону. І про можливість телеканалів відмовитися від нав'язуваних «зверху» привітань президентів, прем'єрів тощо. Адже логічніше, коли по місцевому каналу людей вітає керівник міста чи області (як би я особисто до них не ставилася, як до персон ;)), аніж далекий центральний «очільник»…
Володимир Карагяур
Чомучь у нас церква асоціюється з чимось древнім і застойним несучасним. Чому так дивно для вас священник керуючий феєрверками? Церква теж частина нашого сучасного світу. Чому приходячи до церкви обов`язково маємо попадати у якесь середньовіччя? Церква має бути іншим світом але частиною сучасного світу, а не середньовічч…
Володимир Антонюк
ось-ось, саме це ;). оці московські попи з нечесаними бородами в яких позастрягала шкарлупа від яєць і засмальцьованих ризах — ну, не вірю я, що служать вони Царю Царів ;). А ще якщо я бачив як ця пратія канонічно сварииться і плюється — то точно не церква Христова. І таке враження ніби надворі не 2011 рік, а темне середньовіччя. А коли в очах і справах немає любові — то про яку церкву можна говорити? А коли є любов, то вона покриває все — навіть фієрверк ;). Але ж феєрверк — то ж гарно. Правда?
Галина Єреміца
я теж приєдналася до молодіжної ініціативи: Новий рік без Януковича, ВИРУБИ ЙОГО, Не слухай новорічне привітання Януковича! Мені сподобалося, хоча вперше в Новорічну ніч я пила шампанське не під спіч президента.
Роман Вітовський
На Новий рік все ще триває різдвяний піст, або Пилипівка.
Володимир Антонюк
Так для тих для кого піст Новий рік і не настає.Чесно. Там така штука — повна назва свята ;) Новий 2011 рік від народження (Різдва) Христа. Так? Різдво за їх календарем коли? Правильно — 6 січня. Тому Новий рік для тих у кого Різдво 6 січня настає приблизно 13-14. Така вот сумна новорічна історія. Тому варто оці два календарі відмінити і жити за одним з усім світом, а не тормозити на два тижні, я думаю.
Роман Вітовський
Цікаво тоді, яка церква влаштовує феєрверки у Новий рік?
Маріанна Антонюк
Більшість церков живуть за «нормальним» календарем. Навіть православних. Наприклад, Румунська православна церква (чи якогось там Бухарестського патріархату — перепрошую, що не знаю, як правильно...). Тому в багатьох селах Новоселицького та Герцаївського району парафіяни місцевих православних (!) церков святкують 25 грудня Різдво, а на Новий рік розважаються вже на повну силу.
Окрім цього, феєрверки, як і скоромна їжа, можливо, не у всіх випадках вважаються церквами гріхом. Піст — це насамперед духовний стан, а не фізичний. Демонстративні сумовиті страждання з приводу голодування навряд чи вітаються церквою… Хоча про це, звісно, краще питати у священиків. Шкода, що серед блогерів ВКурсі їх поки що немає :)
Роман Вітовський
Піст — духовний стан. Тому і феєрверки здивували. Піст — жертовність в тому числі і розвагами, але якщо 25 грудня святкують Різдво тоді звичайно інша справа.
Володимир Антонюк
тут Ви трохи даєте трохи заканоніческого (МП) тлумачення посту — однобоко висвітлюєте роль і місце посту ;). Кожен вирішує для себе чим він жертвує.
Та і є таке в Біблії:
Говорить Господь Саваот: Піст четвертого, і піст п'ятого, і піст сьомого, і піст десятого місяця стане для Юдиного дому на радість і на втіху, та на веселі свята, але правду та мир кохайте! (Захарія 8:19), а в іншому місці — А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий,
щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно.
(Мт 6:16-18)
Роман Жахів
Я теж зустрів 2011 разом із парафіянами в Садгірському костьолі. Було незле.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте